2018-09-19 14:35:58• hírek • Bede Emőke

Szignózták a szerződést: határon átívelő projekttel újul meg a kórház

Szerda délután a Közigazgatási Palota kisebbik gyűléstermében írták alá a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház számára sorsfordító jelentőséggel bíró szerződést, melynek révén az épület egy új és modern szárnnyal gazdagodik.

A partnerségről szóló megállapodás gondolata még idén júniusban született meg, majd az ebben résztvevő egészségügyi intézmények közösen pályáztak egy EU-s támogatásra, melyet végül a döntéshozók sikeresként bíráltak el. Ennek köszönhetően szerdán a magyarországi és a romániai felek újra asztalhoz ültek és aláírták a beruházásokról szóló szerződést. A helyi kórház társa ebben a határon átívelő projektben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyetemi Kórház lesz, az Európai Uniótól érkező támogatás teljes értéke pedig 13 900 000 euró.


A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház számára ebből az összegből kb. 11 és fél millió euró jut, mely a tervek szerint elegendő lesz egy új épületszárny felépítésére is. A jelenlegi épület még a hetvenes éveknek megfelelő méretekkel és jelleggel rendelkezik, az új azonban hat emelettel áll majd a Szatmár megyei páciensek szolgálatába. Az új szárnyban kapnának helyet a műtők és az intentív terápiás osztály is, ezáltal pedig több olyan osztályt is ezek helyére lehetne költöztetni, melyek egyelőre a régi kórház épületében működnek. Emellett a tető alkalmas lesz arra is, hogy egy mentőhelikopter szállhasson le rá. 


A kórház vezetője, Adrian Marc az eseményen beszámolt a folyamat további lépéseiről is. Mint kiderült, először egy megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteni, majd pedig egy technikai kivitelezési tervre van szükség. A munka utolsó, egyben legnagyobb lépése az építkezés lesz, mely a kivitelezővel történő szerződéskötést követő 24-36 hónapon belül kell megvalósuljon.


A magyarországi intézmény az intervenciós kardiológiai osztály laboratóriumi részlegét fogja fejleszteni a rá eső kb. 2,5 millió euróból. Mint arról Adorján Gusztáv kórházvezető beszámolt, a felszereltség modernizációja által csökkenteni szeretnék a szívbetegségek miatti elhalálozási rátát. Ennek fényében elmondható, hogy mindkét megyében igencsak hasznos beruházásokra fordítják a vissza nem térítendő támogatást.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: